lördag 21 januari 2012

Dumping

Vad är dumping?

Lena Collin, 21 Oktober 2010
Då man planerar att göra en gastric bypass operation så cirkulerar många frågor och funderingar i huvudet. En vanlig fundering är oron kring ”dumping”. Ofta har man hört historier av olika karaktär kring detta tillstånd. Det är därför viktigt att förklara vad det innebär och vad som kan orsaka en dumping så att patienten inte oroar sig mer än nödvändigt.
En dumping orsakas av att obearbetad energität mat kommer ner i tunntarmen och den blir överbelastad. Före en gastric bypassoperation har man en magmun i nedre änden av magsäcken som portionsvis släpper ut lagom stor mängd väl bearbetad mat i vällingkonsistens. Efter operation saknas den magmunnen. Det är därför viktigt att man själv gör en del av magmunnens arbete genom att äta långsamt och tugga maten väl innan den sväljs ner. Det är också anledningen till att man separerar mat och dryck efter operation. Tar man ett par tuggor mat och sedan direkt sköljer ner den med en stor klunk vatten så går passagen för fort och risken för dumping ökar.
Med energitäthet menas mat som innehåller mycket socker (snabba kolhydrater) och ofta sött och fett i kombination (bakverk, glass mm). Det ger ett snabbt och högt blodsockersvar som i sin tur ger ett kraftigt insulinpåslag med ett blodsockerfall som resultat. Man kan då känna sig illamående, yr, kallsvettig och svag. Det är inte farligt men upplevs obehagligt. Symtomen klingar av efter cirka en halvtimme. Det är bra att försöka lära sig något av händelsen och tänka över vad det var som hände och varför. Automatiskt leder det till att man förhåller dig annorlunda till den sortens energität mat framöver och gör nödvändiga positiva förändringar i sitt ätbeteende.
Ta del av mer information genom våra informationsfilmer om gastric bypass på www.overviktskliniken.se


Dumping Måltidsrelaterade besvär hos patienter som genomgått operation av magsäcken eller så kallad vagotomi. Dumpingbesvär anses bero på att magsäcken tömmer sig alltför hastigt, varvid tunntarmen överbelastas. Besvären kan komma genast efter måltiden (tidig dumping) eller l - 2 timmar senare (sen dumping). Fyllnadskänsla, illamående, uppkastningar, hjärtklappning och svaghetskänsla är vanliga symtom. Besvären kan lindras med lämplig diet. 
www.gastrolab.net/dictsd.htm



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar